fbpx

Hatékonyság – Jira

Gyakran összecsapnak a munkák a fejünk felett. Összejön nagyon sok minden és azt sem tudjuk, hogy mihez nyúljunk, kit hívjunk, illetve melyik projekten dolgozzunk.

Az online marketingben nagyon fontosak a határidők.

Fontos, hogy az ügyféllel közösen állított határidőknek megfeleljünk és a különböző céljainkat rendre teljesítsük. A munkatársak menedzselését nem is részletezném, hiszen a grafikus, webdizájner és a fejlesztő munkáját sem egyszerű összekötni.

Kedvenc eszközünk a projektjeink időben történő kivitelezéséhez a: Jira Software.

 

jira software

 

A Jira eredetileg a hibák és különböző ügyek nyomon követésére jött létre, azonban mára annyira kinőtte magát a cég, hogyha projektmenedzsmentről van szó, akkor nagyon sok embernek a Jira jut eszébe.

Olyan eszközöket biztosít számunkra ez a szoftver, amelyek segítségével egyszerűen létrehozhatunk Scrum és Kanban táblákat.

Beállíthatunk folyamatban lévő, kész, elintézendő ügyeket. Az ügyekhez hozzáadhatunk leírást, bevonhatunk másokat és közösen menedzselhetjük le a projekteket.

Projektmenedzsment a Kanban táblában

Mi az a Kanban tábla?

A kanban jelentése kártya, jel, tábla, azaz vizuális megjelenítés.

Ezt a módszert könnyen integrálhatjuk bármilyen projektre vagy feladatra. Az előnye, hogy vizualizálja a feladatokat, ezért láthatóak lesznek a kész, illetve az elakadt folyamatok. Ennek a segítségével kontrollálhatjuk a work-in-progress, azaz a folyamatban lévő projektek számát. Láthatjuk, hogy mivel kell foglalkozni, így hatékonyabban szervezzük a magunk és csapatunk idejét.

Hatékonyabban lehet a munkákat lebonyolítani?

Abszolút.

Fentebb egy egyszerűbb Kanban táblázatot láthatunk.

Ha az egyik feladat kész, akkor áthúzhatjuk a másikba.

Létrehozhatunk különböző oszlopokat, rengeteg ügyet. Az ügyeken belül alárendelt ügyeket és leírásokat is hozzáadhatunk.

A projektekhez hozzáadhatjuk a csapat többi tagját. És még megannyi módosítást elvégezhetünk benne.

Mit fontos feltüntetni egy ügyön, amit felviszünk a Kanbanba?

  1. Mi a feladat
  2. Feladat sorszáma
  3. Kié a feladat
  4. Mennyi idő lett először megbeszélve a feladatra
  5. Mennyi időkeret áll rendelkezésre
  6. Mikorra kell elkészülni?

Ha agilis módszertan keretében használod, akkor a sprintben meg van határozva, hogy mennyi idő alatt kell a feladatokat a ‘folyamatban’, a ‘sprintben’ oszlopban elvégezni. A sprint általában két hetes intervallum.

Ennyit a Kanban tábláról.

Következő cikkünkben a Scrumról fogunk beszélni.