fbpx

Keresőoptimalizálás tippek

Ahogy már korábban is említettem a keresőoptimalizálás egy nagyon fontos szempont, amikor kialakítjuk a weboldalakat. A jó keresőoptimalizáláshoz, elengedhetetlen a tartalmak optimalizálása (képek méretezése, képek formátuma). Ezeket a képeket célszerű úgy szerkeszteni, hogy a Google keresője gyorsan felismerje és ne töltsön be lassan, tehát ne legyen óriási méretű.

A következőkben szeretnék néhány tippet adni, hogy hogyan javíthatjuk a keresőoptimalizálást az oldalunkon.

1. Megfelelő formátum kiválasztása

Mielőtt a képeket hozzáadnánk az oldalunkhoz célszerű megvizsgálnunk, hogy milyen formátumban vannak.

PNG:

Ezek a típusú képek jó minőségűek, azonban nagy mérettel rendelkeznek, amely következtében az oldalunk sebessége romlik.

JPEG:

Itt már a méret sokkal kisebb, használhatóbb a weboldalak számára. A méret mellet a minősége is csökken a képeknek, azonban ez nem észrevehető, ha a megfelelő méretben használjuk a képünket.

WebP:

Ezt a formátumot a Google fejlesztette ki , hogy csökkentse a képfájlok méretét. Ennek következtében a weboldalak is gyorsulnak.

2. Szerzői jogok

Érdemes vigyázni a jogvédett képekkel. Érdemes ezeket az ellentéteket elkerülni és olyan stock fotókkal dolgozni, amelyek valóban ingyenesek. Néhány oldal, amit mi is használunk a minőségi képekért: Pexel, Pixabay.

3. Képek neveinek a módosítása

A keresőoptimalizált weboldalhoz elengedhetetlen a médiatartalmak neveinek az elnevezése. Ezeknek a tartalmaknak célszerű kulcsszavakban gazdag nevet adni.

A képek nevei jelzést adnak a keresőmotoroknak, hogy mi is szerepel azon a képen. Az “IMG_012312” elnevezésű képek rendkívül gyakoriak. Ha ilyen neveket adunk a tartalmainknak, azzal nem segítünk a Google-nek.

4. Alt szövegek

Ezek az Alt szövegek azt a célt szolgálják, hogy a böngésző felismerje a szöveg alapján a kép tartalmát. Ez olyasmi, mint egy leírás. Ha a kép nem tud betöltődni, akkor a kép helyén egy boxban az alt szövegeket láthatjuk, ezért célszerű úgy kialakítani a szöveget, hogy releváns legyen a képre.

Az alt szövegek így néznek ki a html-ben:

<img src=”keresooptimalizalas-1.jpg” alt=”keresooptimalizalas”/>

Ezt lehet cifrázni a jobb eredmények elérése érdekében:

<img src=”keresooptimalizalas-1.jpg” alt=”keresooptimalizalas tippek 2021-re”/>

5. Adja hozzá a képeket a webhelytérképhez

A képeket el kell helyeznünk a webhelytérképen, mivel nagyban nő az esélyünk arra, hogy a keresőmotorok feltérképezzék a tartalmainkat.

Remélem, hogy használható tippeket adtam, melyekkel te is fejlesztheted az oldalad optimalizálását.