fbpx

Honlapkészítés – Search Console

A Google Search Console egy ingyenes Google szolgáltatás, amely fontos a keresőoptimalizálás szempontjából. A GSC célja, hogy segítse a weboldalunk megjelenését a Google keresési eredményei között. Nem kötelező ennek a beüzemelése, viszont nagyon ajánlott, hiszen ez segít a Google-nek jobban megérteni az oldalunkat, ezáltal előrébb sorolja azt. A további előnyöket itt találjátok.

Első lépésként adjuk hozzá a weboldalunkat a Google Search Console-hoz. Gmail cím ehhez is szükséges, mint a Google Analytics-hez.

Kattints erre a linkre: Google Search Console majd add meg a domainedet az „URL előtag” résznél és kattints a folytatás gombra.

Azt a formátumot add meg, amellyel betöltődik az oldalad. Legegyszerűbb, ha kimásolod az oldalad linkjét, nálam ez működik: https://pannako.hu/

Itt a folytatás gomb megnyomása után 7 mód közül választhatsz. A legegyszerűbb és amelyet én is alkalmazok az a „HTML fájl feltöltése saját webhelyre”.

Ezt követően állítsuk be a webhelytérképet. Ehhez szükségünk lesz a Yoast SEO bővítményre, amely a keresőoptimalizálás alap bővítménye. A telepítés után kattintsunk a SEO bővítményünkre, válasszuk a „Funkciók” menüpontot, majd keressük meg az „XML oldaltérképek” részt.

Kattintsunk a kis kérdőjelre, ezután megjelenik egy link: „Lásd az XML-webhelytérképet.”

A linkre kattintva egy új oldalra kerülünk, ennek az oldalnak másoljuk ki a linkjét.

Ha egyedi fejlesztésű az oldalad, akkor kérd meg a webfejlesztődet, hogy küldje el a fentebb említett linket.

Menjünk a Search Console oldalára és a bal oldali menüoszlopban válasszuk ki a „Webhelytérképek” pontot.

Az új webhelytérkép hozzáadásánál a linkünk mögé illesszük be a sitemap.xml linkjét, majd küldés.

A következő lépés nem érint, ha az oldalad .hu-ra végződik, azonban, ha .com, .eu, akkor érdemes ezt is megcsinálnod. Szóval, kattints bal oldalon a „Régi eszközök és jelentések” menüpontra, ezen belül pedig a „Nemzetközi célzásra”. Itt adjuk meg a célországunkat.

Kössük össze a Google Analytics-szel

Nyissuk meg az Analytics fiókunkat. Bal oldalon válasszuk ki az „Adminisztrálás” pontra.

Ez a kép fog fogadni. Kattintsunk „A tulajdonok beállításai” menüpontra, görgessünk le, amég meg nem találjuk a Search Console fület. Adjuk hozzá az oldalunkat, mentés és készen is vagyunk. Az Analytics és a Search Console össze van kötve.

 

Ha tetszett a cikk, akkor küldd át a munkatársaidnak/barátaidnak vagy oszd meg a közösségi médiában.

További érdekes cikkeket a blogunkban találtok!

 

Forrás: https://search.google.com/search-console/about