fbpx

Honlapkészítés fő eszköze: Search Console

Egy honlap vagy webáruház elkészítésének most már szériatartozéka, hogy keresőbarát legyen. Innen pedig csak egy lépés és egy apró kis beállítás, hogy bekössük a webmester eszközöket új nevén a Search Console-t, amely a keresőoptimalizálás hasznos eszköze. Ebben a bejegyzésben az új Search Console szolgáltatásnak funkcióiról írunk.

A Search Console a Google szolgáltatása, amely segítségével megvizsgálhatjuk a honlapunk állapotát a Google szemszögéből és hasznos információkat kaphatunk.

A honlapunk teljesítményéről.

(!!talán a leghasznosabb funkció!!) Például, hogy melyik kulcsszavakra jelenik meg az oldal, melyekre kattintanak és milyen arányban. Egyes kulcsszavak milyen helyezést érnek el. Ezekből az adatokból következtethetni lehet, hogy hol érdemes javítani a honlapon és melyek lesznek a leghatékonyabb kulcsszavaink.

Megjelenítések

Minden keresés, amire a mi honlapunk megjelenik valahol a találati listában, legyen az akár a 100. hely és senki nem látja

Kattintások

Hányan kattintottak a találati listában megjelenő honlapunkra.

CTR

Átkattintási arány.  Vagyis a megjelenítések és kattintások aránya. Minél jobb annál relevánsabb egy kulcsszóra a honlapod “hirdetése”.

Átlagos pozíció

A kulcsszavak helyezését mutatja a találati listában. Talán az egyik leghasznosabb információ, ha javítani akarod az oldalad látogatottságát.

A fenti adatokat még különböző beállításokkal módosíthatod, így akár megtudhatod azt is hogy melyik oldaladra, vagy melyik országból érkeznek az oldaladra a felhasználók.

Indexelési lefedettség

Ebben a ,menüpontban kapunk válaszokat azzal kapcsolatban, hogy a Google bot mennyi oldalt indexelt be és esetleg milyen hibákkal találkozott amiket érdemes kijavítani. Amire érdemes odafigyelni:

  • ha kiugró értéket lát az indexelési hibáknál,
  • ha visszaesést tapasztal az indexelt oldalak számában
  • ha az oldalának jelentős része nincs indexelve

Mobilos használhatóság

A weboldal mobilos megjelenésével kapcsolatos hibákra hívja fel a figyelmet. Ezen a linken keresztül elérhető a Google Search Consol mobil teszt eszköze: mobil teszt

Webhely térkép

A webhely térkép segít a Google botnak feltérképezni a weboldalát. Nem csak az oldalakat lehet benne megadni, hanem fontos meta információkkal is ki lehet egészíteni. Például a tartalom létrehozásának dátumát, tartalom típusa, oldalak priorizálása, stb.

URL ellenőrzés

A weboldal vagy egy alodal ellenőrzésére jó, hogy megtalálható-e a Google keresőben.

A fenti rövid cikkből látszik, hogy egy nem bonyolult rendszerről van. Hasznos kis szolgáltatás, amely nagyban segíti a weboldal kezelők munkáját. Számunkra ezért is fontos hogy honlapkészítés és webáruház készítés szolgáltatásunk során beállítsuk a Search Console szolgáltatást.