fbpx

Milyen a jó honlap?

Gondolom sok emberben megfogalmazódott már ez a kérdés. Mitől jó egy honlap, milyen a jó honlap és mennyibe kerül egy jó honlap? Ebben a cikkbe abban próbálok segíteni, hogy mire érdemes odafigyelni honlapkészítés megrendelése elött, hogy csökkentsük a rossz projektet esélyét és hogy maximalizáljuk a projektre szánt büdzsé értékét. A honlap készíttetés olyan, mint az autó vásárlás. Lehet kevesebb pénzért vásárolni Trabantot, vagy sok pénzért Audit. Kinek mire van szüksége és pénze, de mind kettőre igaz lehet, hogy olcsó vagy drága. Lényeg csak az, hogy a piaci értékéhez képest mennyiért vásároltuk meg.  A honlapkészítés még bonyolítja az, hogy általában nem egy kész terméket vásárolunk meg, hanem egy jövőbeli ígéretet. Tehát csak sejtjük, hogy milyen lesz az a honlap amire kifizettük a pénzt. A honlap árát pedig az elkészítésére fordított idő határozza meg. Ha több idő elkészíteni egy honlapot akkor valószínű többet is kell majd érte fizetni. Ebből következik, hogy ha több időt fordítottak rá akkor jobb is lesz a honlap. Egy ideális világban minél többe kerül egy honlap annál jobb. De természetesen ez nem ilyen egyszerű.
Fontos dolgok amiket érdemes megfontolni!
Egyedi fejlesztés* vagy nyílt forráskód**? Az első amit el kell dönteni az, hogy egyedi fejlesztésű* legyen a honlap vagy szabad forráskódú** rendszer legyen a honlap alapja. Mind a kettőnek van előnye és hátránya, a legszembetűnőbb különbség az ár. A szabad forráskódú rendszer alapú honlap elkészítése (általában) költséghatékonyabb, tehát kevesebb pénzből elkészíthető.  Amennyiben Önnek egy kifejezetten webre szánt egyedi megoldás ötlete van vagy már több évnyi weboldal üzemeltetési tapasztalata akkor valószínű egyedi megoldásra lesz szüksége. Az összes többi esetben (pl. sima weboldal, vagy webáruház) nagy valószínűséggel megfelelő a szabad forráskódú weboldal motor. Amennyiben nem tudja eldönteni, hogy Önnek mire van szüksége, kérem bátran híjon bennünket és segítünk. Mennyit szán a weboldal elkészítésére? A második fontos dolog – akár mennyire furcsa is – az, hogy Ön eldönti, mennyi pénzt tud rá szánni. Ahogy mondtam van Trabant és Audi is. Tehát bármennyi pénze is van, biztos valamit lehet belőle csinálni. Az a fontos, hogy az Ön cége nyereséges legyen és belátható időn belül visszatermelje a weboldalba fektetett pénzt. Tehát ha Ön egy egyéni vállalkozó szabó akinek 100-200 ezer forint megrendelést hoz a honlapja havonta, akkor felesleges több millió forintot költeni weboldalra. 5db árajánlat 3 darab is elég lenne, de még sem. A legolcsóbbat és legdrágábbat olvasás nélkül kidobja. Marad 3-om. Velük érdemes tovább tárgyalni és megvizsgálni, hogy mit is adnak a pénzükért. Referencia Ez a bizalom miatt, hogy elhiszik-e majd azokat az ígéreteket, amit az árajánlatnál kaptak. Meg tudja-e valósítani az Ön projektjét az a cég abban a minőségben, amiben Ön elvárja. Technológia Talán ez a legnehezebben magyarázható laikusok számára. Itt arra érdemes figyelni, hogy a kor legmagasabb technológiai elvárásainak megfeleljen a honlap. Tehát nem érdemes olyat készíttetni, amely már az elkészülte pillanatában elavult. A honlapnak minimum 4-5 évig kell szolgálni az Ön igényeit. Erre pedig csak akkor lesz alkalmas ha korszerű. Jelenleg a legfontosabb technológiai elvárások:
  • Mobilra optimalizált úgynevezett responsive technológiával rendelkezzen.
  • Keresőbarát legyen a weboldal. Pl. keresőbarát url most már alap
  • Gyors betöltődés fontossága (ez több tényezőtől is függ, érdemes rákérdezni)
  • Biztonság (főleg a nyílt forráskódú rendszereknél probléma)
Lokalitás Ezt hagytam a végére, mert valakinek jobban fontos a személyes kapcsolattartás és valakinek kevésbé. Online világban élünk, tehát mindent meg tudunk oldani az interneten keresztül, tudunk beszélni, anyagokat küldeni, egyeztetni, számlázni, stb. Véleménye az, hogy legyünk olyan távolságra ahol azért nem akkora gond szükség esetén egy személyes egyeztetés. A projekt méretével nőhet ez a távolság. Egy kis céges honlap esetében nyugodtan maradhatunk a településünk környékén található webes cégeknél. Mi győri cégként Dunántúlon tevékenykedünk, itt tartjuk optimálisnak a tevékenységünk megfelelő minőségű szolgáltatását, mert itt még olyan távolságok vannak, ahol a személyes találkozók is könnyedén megvalósíthatóak *A fejlesztő csapat által teljes egészében készített honlap motor **A világban rengeteg programozó által készített ingyenes honlap motor