fbpx

10 dolog amit a startupozásból tanulhatsz

Digitális világban működő cégként óhatatlanul belekeveredünk a startupok világába. Saját projektjeink és szolgáltatásaink (webes fejlesztés, online marketing) révén aktív részeseivé váltunk. De azon kívül, hogy egy anyagilag megtérülő vállalkozást hozzunk létre, számos előnyt jelentett az itt szerzett tudás és tapasztalat amit az ügyfeleink számára is tudunk kamatoztatni.

Nem lesz mindenkiből Uber vagy Prezi alapító. A legtöbben “csak” egy sikeres vállalkozást alapítanak ami ugyan világhírnévre nem fog törni, de jó anyagi biztonságot adhat.

Neked miért éri meg startupozni?

Összegyűjtöttünk 10 jó tanácsot amiért érdemes fejest ugrani a startupok világába. A lista nem fontossági sorrendben van, mert mindenkinek más lehet a legfontosabb.

1, Inspiráló környezet

A rendezvényeken és a projektedben olyan emberek vesznek körbe akik jól akarnak vállalkozni. Nem a mutyizásra építenek, hanem a jól megtervezett koncepcióra és a legális keretek között próbálják kihasználni a lehetőségeiket. ez a gondolkodásmód nyugodtabb életet és hosszú távon sikeresebb céget eredményez.

2, Lean model és MVP*

Megtanulsz alulról építkezni és az ügyfeleid számára TÉNYLEG hasznos szolgáltatást költséghatékonyan létrehozni. Nem az a lényeg, hogy sok funkció legyen vagy minden ügyfélkérést ki tudj szolgálni. Az a lényeg, hogy 1 olyan dolog legyen amiért téged választanak.

3, Piackutatás

Megtanulod, hogy a piackutatás nagyon fontos és megtanulod, hogy kell. A piackutatás nem csak pár kérdőív elkészítését jelenti. Menj és beszélj a leendő ügyfeleiddel, kérdezd meg őket, hogy mi hiányzik nekik és miért fizetnének. Ne próbálj a te helyzetedből találgatni, mert mindennek ez az alapja.

4, Üzleti tervezés

Megtanulsz üzleti tervet írni és racionálisan gondolkodni. Az üzleti terv elkészítése nem csak azért fontos, hogy legyen egy terv amit követsz, hanem azért, hogy legalább egyszer gondold át részletesen a vállalkozásod. Ha le van írva, akkor más számára is olvasható és kérhetsz tanácsokat. Startup rendezvényeken rengeteg olyan mentor vagy szakember van akik szívesen segítenek.

5, Pénzügyi tervezés

Profivá válasz az excel kezelésében :-). Megtanulsz pénzügyi tervet készíteni, honnan lesz pénzed és milyen költségeid lesznek. Sok olyan problémára rávilágít, ami segít abban, hogy anyagilag sikeres legyen a céged. Pl.  Ne legyél túl olcsó, mert nem fogod tudni a költségei fizetni.

6, Kapcsolatépítés

Sok nyitott gondolkodású törekvő emberrel fogsz találkozni akikkel a rendezvények alatt vagy az azt követő partin jó és hasznos barátságokat köthetsz.

7, Prezentálás és kommunikáció

Megtanulod jól és tömören előadni a gondolataid. Az élet minden területén használhatod ezt a képességed. Egy vezető számára aki emberekkel dolgozik, talán ez a legfontosabb képesség.

8, Önbizalom

A sok tudás és tapasztalat révén jobb vállalkozónak fogod magad tartani és hidd el ez a vállalkozásod eredményeire is hatással lesz. Az egészséges önbizalom jó kiállás pedig a tárgyalásaidra lesz jó hatással.

9, Mások tapasztalata

A kapcsolatok révén meg tudod kérdezni, hogy ki hogy oldott meg egy problémát. Nem kell a saját vállalkozásod bőrén mindent kipróbálnod. Mások tapasztalatai sok pénzt és időt spórolhatnak neked.

10. Mi lenne a Te tanácsod?

Neked mi lenne a 10. jó tanács amit azoknak adnál akik még nem vettek részt ilyen rendezvényeken, vagy nem rendelkeznek startuppal?

  • Minimum Viable product – azaz a leggyorsabban elkészíthető első működő prototípus