fbpx

Pszichológiai, érzelmi és társadalmi károkat is okozhat az online zaklatás

A magyar társadalom 79 százaléka rendszeres internethasználó, a 10-18 éves gyerekeknek pedig a 88 százaléka rendelkezik profillal különböző közösségi oldalakon. Az internethasználat terjedésével az online zaklatás a mindennapjainkban is megjelent, amely jellemzően bántó, megalázó üzenetek, hozzászólások küldését jelenti az interneten keresztül. A zaklatás, más néven bullying történhet otthon, az iskolában vagy más közösségekben is.

Egy 2020-ban publikált hazai kutatás alapján az általános iskolások 68,9 százaléka, a középiskolások pedig 72,4 százaléka volt már online zaklatás áldozata. Az online zaklatás maradandó károkat eredményez, amely jellemzően az áldozat kiközösítésében vagy szociális kapcsolatainak megszakadásában nyilvánul meg.

Hangsúlyozni kell, hogy a bullying ellen van megoldás. Fontos, hogy az internetről való beszélgetés jelen legyen a családok mindennapjaiban, a gyerekek pedig érezhessék, hogy nyugodtan megoszthatnak bármit a szüleikkel.

Az UNICEF például már dolgozik az internetes bántalmazás leküzdésében. 2021-ben, ismert fiatal netes sztárok bevonásával, a TikTok közösségi oldalon indított cyberbullying elleni kampányt.