fbpx

Mi történik és mennyi adat keletkezik percenként az interneten?

Az elmúlt évtizedben a digitális kapcsolatok gyakorisága az egekbe szökött, és az online jelenlét egyre inkább jellemzi társadalmunkat. 2022 áprilisában az internet már elérte a világ népességének 63%-át, ami számokkal kifejezve nagyjából 5 milliárd embert jelent.
 
A Domo nemrég kiadta a Data Never Sleeps, vagyis „az adatok soha nem alszanak” infografikájának 10. kiadását, amely éves bepillantást nyújt, hogy percenként mennyi adat keletkezik az interneten, valamint bemutatja, hogyan alkalmazkodnak az emberek a digitális platformok, alkalmazások és eszközök folyamatosan változó világához. A Domo az elmúlt tíz évben úgy találta, hogy a közösségi média, a streaming tartalmak, az online vásárlások, és egyéb tevékenységek használata több száz, sőt több ezer százalékponttal nőtt.

 

Domo vezérigazgatója. “Minden kattintás, bejegyzés, csúsztatás és megosztás hozzájárul a hatalmas mennyiségű adat létrehozásához, és nem titok, hogy ez az adatgyorsulás nem lassul.”

Néhány kiemelés a „Data Never Sleeps 10.0”-ból:
  • Az Instagram-felhasználók a percenkénti 3600 fényképről ma már közel 66 000-re emelkedtek, a Zoom-felhasználók 104 000 órát naplóznak, a Tinder-felhasználók 1,1 milliószor csúsznak el, az okostelefon-tulajdonosok pedig háromszor annyi szöveget küldenek ma, mint 2016-ban.
  • Bár a Twitter-bejegyzések száma csaknem háromszorosára nőtt az első Data Never Sleeps (2013) óta, a platformon a felhasználói bejegyzések száma 40%-kal csökkent évről évre. A DNS 9.0 percenként 575 000 bejegyzést jelenített meg, míg ma a Twitter valamivel több, mint 347 000. Az e-mail üzenetek száma viszonylag szerényen, 13%-kal nőtt az elmúlt 10 évben, míg más kommunikációs platformokon több száz százalékponttal nőtt a használat.
  •  A vásárlók percenként 443 000 dollárt költenek az Amazonon, a kriptográfiai vásárlók 90,2 millió dollárnak megfelelő kriptovalutát vásárolnak, az online rendezvényekre látogatók pedig 12 938 dollárt költenek jegyvásárlásra. A Venmo-felhasználók mostantól 437 595 dollár értékű kifizetést küldenek percenként (több mint 750%-kal több, mint a DNS 5.0-hoz képest).