Győri vár – Múlt és a jelen

No Comments

Nem online marketing és nem honlapkészítés, de Pannako. Győri cégként fontosnak tartjuk a történelmi értékek megóvását, ezért készítettünk egy illusztrációt és egy rövid cikket a győri várról. Acikk a legnagyobb regionális hírportálon a kisalfold.hu-n jelent meg és egyik legolvasottabb írás lett az adott héten. A cikk a bővebben után olvasható teljes terjedelmében.

mult_jelen_gyor

Győr dinamikus fejlődése a 19. század végétől erősen meghatározta a város területének kialakítását. A Napóleon utáni időszak várrombolása és az 1920-as évek városrendezése eltüntette és elásta Győr város történelmének nagy részét. Itt élünk és járunk az utcákon melyek akár egy egész várat rejthetnek a föld alatt.

Győr utcáin és belvárosának elrendezésében még mindig kivehető a vár vonala. Készítettünk egy illusztrációt, amely jól bemutatja, hogy a jelenlegi városhoz képes, hogy futott a várfal vonala. A képen szereplő alaprajz az 1537 és 1566 között újjáépített várt mutatja, amely a török elleni védelem fontos pillére volt Bécs számára. A vár 1809-ban látott utoljára ostromot, amikor Napóleon támadta meg a várost. 1820-ig még álltak a falak aztán a városvezetés döntésére nagy részüket elbontották.
A Káptalandomb bástyái élték túl legjobban az évszázadokat. A Teleki utcai OTP mögött is látható egy darab az egyik füles bástyából.

mult_jelen_gyor2

A Dunakapu tér is az 1920-as évek városrendezésének esett áldozatul, de talán szerencse a szerencsétlenségben, hogy akkor úgy gondolták, egyszerűbb a romokat feltölteni, mint lebontani. A várfalak felső harmadát lebontották a többit pedig törmelékekkel feltöltötték és így létrejött az eredeti szintnél jóval magasabban kialakított jelenlegi Dunakapu tér. A tér felszíne alatt majdnem 100 éven keresztül ott rejtőzött a Duna bástya meglévő maradványai. A jelenleg feltárás alatt lévő rész a történészek szerint nagyban hasonlíthat a jelenlegi Kőtár (Káptalandomb) elrendezéséhez. Funkciójában hadi célokat szolgált és a jelenlegi Stelczer Lajos utca végéből lehettet a lejárata.

Molnár Tamás (Tomisz)

This is author biographical info, that can be used to tell more about you, your iterests, background and experience. You can change it on Admin > Users > Your Profile > Biographical Info page."

About us and this blog

We are a full service agency that deliver compelling digital marketing solution. Our winning solutions and experience helps to deliver great results across several key areas.

Request a free quote

We offers professional SEO services that help websites increase organic search drastically and compete for 1st page rankings of highly competitive keywords.

20+

sidebar widgets

More from our blog

See all posts